Ekosistemske usluge:
Koliko vredi priroda?

Bez obzira na razvoj tehnologija koje su omogućile izmeštanje većine ljudskih zajednica iz prirodnog okruženja, celokupna ljudska populacija zavisi od prirodnih procesa koji se odvijaju u funkcionalnim i očuvanim prirodnim ekosistema. Ispunjenje svih naših životnih potreba koje uglavnom uzimamo zdravo za gotovo dugujemo ekosistemskim uslugama: insektima kao prirodnim polinatorima biljaka koje koristimo u ishrani i proizvodnji hrane, planinskim područjima u kojima izviru reke iz kojih zahvatamo vodu i prirodnoj vegetaciji koja proizvodi kiseonik i omogućava stabilne klimatske uslove.
 
Savremene promene u uslovima životne sredine dovele su ne samo do razvoja naučno-stručne kategorizacije ekosistemskih usluga, nego i do potrebe za njihovom identifikacijom i ekonomskom valorizacijom na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Iako je sveobuhvatna valorizacija ekosistemskih usluga još uvek bliža teorijskom konceptu, ona sve više predstavlja nezaobilazno pitanje u već opšteprihvaćenom pojmu održivog razvoja i javnim politikama koje ga proklamuju. Tako su i ekosistemske usluge deo Agende 2030, globalne strategije za održivi razvoj, koja za potcilj 15.9 postavlja integrisanje vrednosti ekosistema i biodiverziteta u nacionalno i lokalno planiranje, razvojne procese, strategije za smanjenje siromaštva i izveštaje.
 
Kada, kako i zašto se procenjuju ekosistemske usluge, koji su mehanizmi za finansiranje održivosti, kakva su iskustva drugih zemalja i kako u tome stoji Srbija?

Pozivamo Vas da nam se pridružite kako biste saznali odgovore na ova i druga pitanja.
​​​​​​​

U 60 minuta vebinara o ovim i drugim temama pričamo sa vodećim stručnjacima u Srbiji:


  • Sanja Pokrajac

    Nature-based Solutions (NbS) koordinator za Living European Rivers (LER) inicijativu, WWF

  • Mladen Lazić

    Šef Odseka za pripremu projekata finansiranih iz sredstava EU i razvojne pomoći, Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva finansija

  • Nikola Stanojević (Moderator)

    Član saveta Centra za istraživanje biodiverziteta

  • , ,