İklim Kafe Konuşmaları hibrit olarak Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüs'te devam ediyor!

İklim değişikliği alanında çalışan araştırmacı ve akademisyenler, bu alandaki çalışmalarını özel bir konu çerçevesinde masaya yatırıyor. İklim Kafe Konuşmaları'nda iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli konuları, politikadan atmosfer bilimlerine, ekonomiden psikolojiye kadar disiplinler arası bir ortamda tartışmak üzere bir araya geliyoruz.

İklim Kafe Konuşmalarının yirmiüçüncüsü Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi Ezgi Orhan​​​​​​​,  Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Ender Peker ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin'in katılımıyla 5 Nisan 2022, Çarşamba saat 15:00'te yapılacaktır.

İklim Kafe Konuşmaları - 23
5 Nisan 2023, Çarşamba, 15:00
''Depreme ve İklim Afetlerine Hazırlıklı Kentler Nasıl Planlanır?''
Konuşmacılar:

Doç. Dr. Ezgi Orhan, Çankaya Üniversitesi
Doç. Dr. Ender Peker, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 
​​​​​​​Moderatör:
Dr. Ümit Şahin, İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü​​​​​​​

6 Şubat depremlerinin ardından oluşan yapı stokundaki hasar sonucu, kamuoyundaki tartışmalar, uygun zemin koşullarının tespiti ve hızlı şekilde konut üretimi üzerinden yürütüldü. Ancak, gerek yıkımın boyutu, gerekse müdahale etmedeki sıkıntılar sorunun sadece bir konut üretim meselesi olmadığını, süregelen şehir planlama ve kentleşme biçimimize dair bir sorgulamanın gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Bununla birlikte, son yayımlanan IPPC raporunda, ısınmanın yaratacağı yıkıcı seller, şiddetli fırtınalar, su döngüsünde bozulmalar ve kuraklık risklerinin altı bir kez daha çizilmiş durumda. Deprem bölgesinde meydana gelen seller de iklim krizinin yol açtığı bu afetleri kanıtlar nitelikte. Tüm bu afetler karşısında dirençli kentler inşa etmek için neler yapılmalı, kentsel yaşamı güvenli hale getirmek nasıl mümkün olabilir sorularından hareketle, İklim Kafe'nin bu bölümünde kentsel yeniden yapılanmayı ve kentsel dönüşümü konuşacağız. İklim ve deprem risklerini azaltacak bütünleşik yaklaşımların neler olabileceğine ve yerele özgü çözüm önerilerine değineceğiz.

Ezgi Orhan Hakkında
Çankaya Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 2007 yılında lisans ve 2012 yılında doktora derecelerini almıştır. TÜBİTAK tarafından desteklenen doktora çalışmasını afet sonrasında iyileşme süreci ve işyerlerinin yer seçim kararları üzerine tamamlamıştır. 2018 yılında şehir planlama alanında doçent ünvanı almıştır. Çeşitli akademik pozisyonlarda çalışmış, uluslararası ve ulusal araştırma projelerinde görev almıştır. Hollanda 4TU Federation bünyesindeki Dirençlilik Mühendisliği Merkezi’nin (4TU Centre for Resilience Engineering) bursiyeridir.

Ender Peker Hakkında
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesidir. Doktorasını Reading Üniversitesi (İngiltere), Gayrimenkul ve Planlama Bölümü’nden; yüksek lisans derecesini ise ODTÜ Kentsel Tasarım programından almıştır. Lisans eğitimini, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde tamamlamıştır. British Institute at Ankara (BIAA) onursal araştırmacısıdır. Daha önce Mercator IPC Araştırmacısı (2018/19) olarak çalışmıştır. Leibniz Mekan ve Toplum Araştırmaları Merkezi, Oxford Brookes Üniversitesi Kentsel Tasarım Merkezi ve Manchester Üniversitesi Planlama ve Peyzaj Bölümü’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Kentsel tasarım, iklim duyarlı tasarım, planlamada katılım ve sürdürülebilir kentleşmenin yönetişimi alanlarında çalışmalar yürütmektedir.​​​​​




  • Ümit Şahin

  • Ezgi Orhan

  • Ender Peker

  • , ,