İklim Kafe Konuşmaları çevrimiçi webinar üzerinden devam ediyor!
İklim değişikliği alanında çalışan araştırmacı ve akademisyenler, bu alandaki çalışmalarını özel bir konu çerçevesinde masaya yatırıyor. İklim Kafe Konuşmaları'nda iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli konuları, politikadan atmosfer bilimlerine, ekonomiden psikolojiye kadar disiplinler arası bir ortamda tartışmak üzere bir araya geliyoruz.
İklim Kafe Konuşmalarının yirmincisi Melbourne Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü doktora öğrencisi Ceren Ayas ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin'in katılımıyla 1 Haziran 2022, Çarşamba saat 14:00'te yapılacaktır.
İklim Kafe Konuşmaları - 20
1 Haziran 2022, Çarşamba, 14:00
''Kömürün Politik Ekonomisi ve Türkiye’nin Kömürden Çıkış Sürecinde Ekolojik Hak Mücadelelerinin Rolü''
Konuşmacı: Ceren Ayas, Melbourne Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü Doktora Öğrencisi
Moderatör: Ümit Şahin, İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü
Günümüzde birçok sanayileşmiş ülke kömür yatırımlarını aşamalı olarak sonlandırıyor. Bununla paralel olarak adil geçiş söylemi, karar vericiler nezdinde önem kazanmaya başlıyor. Ancak bu söylem, devlet ya da piyasa bazlı mekanizmalar uyarınca kömürden çıkış eğiliminde olmayan ülkelerde karşılık bulmuyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ve ‘yeni kömür coğrafyası’ olarak tanımlanan bu ülkelerde planlanan kömür santrali ve maden yatırımları kömürün geleceğinde belirleyici olsa da bu tezat konjonktürde adil geçiş olgusu, sürdürülebilir dönüşüm literatüründe hak ettiği yankıyı bulmuyor. Kömürden çıkış dinamiklerini anlamanın ilk adımını, kömür üretimini ve tüketimini artırmaya yönelik eğilimi kolaylaştıran ve kısıtlayan etmenlerin ortaya konulması oluşturuyor. Türkiye’ye ilişkin vaka incelemesi özelinde, bu yatırımları kolaylaştıran ve kısıtlayan etmenler irdeleniyor. Bu kapsamda, kömürün geleceğine ilişkin karar verme süreçlerinde, kamu kurumlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri değerlendiriliyor. Konuşmanın ikinci kısmında, siyasi meşruiyetini kömüre olan bağımlılığını artırarak pekiştirmek isteyen hükümete yönelik ve gücünü kömür yatırımlarının pekiştirdiği adaletsizliklerden alan ekolojik hak mücadelelerinin kömürden çıkış dinamiklerine potansiyel etkisi ele alınıyor. Politik ekoloji literatüründen ilham alan çalışma, bu mücadelelerin mevcut rejimin meşruiyetinde oluşturduğu riskleri tartışıyor.
Ceren Ayas Hakkında
Ceren Ayas, lisans ve yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. Doktora araştırmasını Melbourne Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümünde gerçekleştiren Ceren, aynı zamanda Melbourne Climate Futures girişiminde yer almaktadır. Araştırması, Türkiye’deki çevre hareketleri ve adil geçiş konularına odaklanmaktadır. Akademik çalışmaları Environmental Research Letters isimli dergide yayınlanan Ceren, aynı zamanda Routledge tarafından yayınlanan ‘Kömürün Politik Ekonomisi: Temiz Enerjiye Dayalı Enerji Dönüşümünün Önündeki Engeller’ isimli kitapta bölüm yazarlığı yaptı. Bunun yanı sıra WWF, TEPAV ve CAN Europe gibi kurumların yenilenebilir enerji ve karbonsuzlaşma üzerine yayınladığı birçok raporu kaleme aldı. Ceren, doktora çalışması öncesinde 13 yıl boyunca Avrupa İklim Vakfı (European Climate Foundation) ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) gibi kurumlarda, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji sektörünün karbondanarındırılması kapsamında çeşitli pozisyonlarda görev aldı.
Ümit Şahin
Ceren Ayas